
Grote wereld
Wat moet je doen als de aarde wordt verwoest? Op zoek naar een nieuwe planeet om op te gaan wonen natuurlijk! Dit is wat er gebeurd is in Xenoblade Chronicles X. De aarde is verwoest door aliens en ternauwernood zijn de mensen ontsnapt met een enorm ruimteschip genaamd de White Whale. Helaas kunnen ze niet rustig op zoek naar de juiste planeet om te gaan wonen, maar worden ze aangevallen, waardoor de White Whale een noodlanding moet maken. Ze landen op de planeet Mira en proberen hier weer een leven op te bouwen. Dit is het moment dat jij als speler om de hoek komt kijken. Jij gaat helpen met het opbouwen van een nieuw leven op deze enorme planeet. Dat doe je door het verkennen van Mira, het vechten tegen monsters, het zoeken van voedsel etc. Het verhaal heeft een hele serieuze toon; de mensheid moet overleven. Dit wordt wel afgewisseld door luchtigere gesprekken met personages en bewoners van Mira. Er is net zoals bij de definitive edition van Xenoblade Chronicles een nieuw einde toegevoegd, welke zich afspeelt in een nieuw gebied genaamd Volitaris.
De focus van Xenoblade Chronicles X was minder op het hoofdverhaal en meer op het ontdekken van de planeet Mira. Mogelijk is het tegenwoordig wat cliché aan het worden, maar als je in de verte iets ziet dan kun je daar komen. Dit kan lopend, maar op een gegeven moment krijg je ook toegang tot de Skells. Dit zijn mechs, waarin je kunt rondvliegen en zo op plekken kunt komen die eerst ontoegankelijk leken. In de wereld zijn veel interessante plekken om te ontdekken en omgevingen om te verkennen. De FrontierNav is ook weer van de partij, alleen niet zo gemakkelijk bereikbaar als op de WiiU GamePad. Met de FrontierNav kun je zogenaamde probes op specifieke locaties planten. Dit heeft twee functies: een deel van Mira wordt zichtbaar en de probes boren naar grondstoffen. Die kun je bijvoorbeeld weer gebruiken om Mira leefbaarder te maken.

Niets meer te miepen?
Deze remaster van Xenoblade Chronicles X heeft een groot deel van mijn al geringe kritiek op het origineel verholpen. In de WiiU-versie was je namelijk veel aan het grinden. Niet alleen voor je level, maar ook voor de zogenaamde Affinity Quests. Dit type quests ontgrendel je door teamleden mee op pad te nemen en antwoorden te geven op vragen tijdens tussenfilmpjes. Je ziet dan hartjes verschijnen bij je teamlid en bij voldoende hartjes krijg je toegang tot de Affinity Quest voor dat teamlid. Er zijn vijf verschillende niveaus beschikbaar en het kostte in het origineel veel tijd om alle Affinity Quests te ontgrendelen. Doordat deze quests vaak een voorwaarde zijn voor andere missies was je veel aan het grinden om een bepaalde missie te kunnen doen. Dit is nu opgelost en je krijgt sneller toegang tot deze missies. Een ander kleiner irritatiepuntje in het origineel voor mij was dat je de tijd niet op ieder moment kon wijzigen. Want als bijvoorbeeld een Affinity Quest alleen in de avond kon, was je rond aan het rennen op zoek naar een plek om de tijd te wijzigen om vervolgens weer terug te keren naar de plek van de missie. Dit kan nu gelukkig op ieder moment, wat een stuk relaxter speelt.

Meer aanpassingen
Daar houden de wijzigingen niet op. Er zijn vier nieuwe personages toegevoegd, waardoor er nu in totaal 20 personages beschikbaar zijn voor je team. De nieuwe personages zijn zo goed verweven in het verhaal en de missies dat ik amper doorhad dat ze nieuw waren. Tevens krijgen nu alle personages ervaringspunten als je aan het vechten bent. Hierdoor ben je minder aan het grinden dan in het origineel en kun je ze gemakkelijker switchen. Verwacht nu niet dat je helemaal niet meer zult grinden, want het blijft een JRPG en je stijgt niet supersnel in level. Nu is grinden op zich geen straf, het ietwat complexe gevechtssysteem is namelijk fantastisch. Nieuwkomers zullen eraan moeten wennen, maar als je al een spel in de Xenoblade-serie gespeeld hebt, dan zul je je snel thuis voelen. Voor terugkerende spelers is hier wel een grote verandering, namelijk de toevoeging van een zogenaamde Quick Cooldown. Het gevechtssysteem werkt met allerlei vaardigheden die allemaal een cooldown hebben. Door even te wachten kun je de vaardigheid opnieuw gebruiken, met de Quick Cooldown hoef je niet meer te wachten. Uiteraard kun je hier niet ongelimiteerd gebruik van maken; na het een paar keer gebruikt te hebben is het balkje leeg. Bij ieder nieuw gevecht is het balkje weer gevuld. Het balkje wordt groter door een bepaald voorwerp te vinden in de wereld, waardoor je de Quick Cooldown dus vaker in het gevecht kunt gebruiken. In eerste instantie dacht ik dat deze toevoeging het spel te gemakkelijk zou maken, maar daarop ben ik op teruggekomen. Het zorgt eigenlijk voor nog een laag diepgang en gemakkelijke gevechten gaan sneller.
Grafische vormgeving
Zoals ik al aangaf heb ik in 2015 een externe harde schijf aan mijn WiiU gehangen voor een mooier spel. Gelukkig is dat voor deze definitive edition niet meer nodig. Deze ziet er goed uit op de Nintendo Switch en draait stabiel op 30 FPS, in tegenstelling tot het origineel waar dit zeker niet altijd het geval was. Als ik dan een kleine kanttekening mag plaatsen: ik had met de release van de Nintendo Switch 2 op korte termijn liever even gewacht en dan een potentieel nog mooiere versie gespeeld. Misschien komt er nog een update voor de Nintendo Switch 2?

Conclusie
Xenoblade Chonicles X: Definitive Edition was 10 jaar geleden een goed openwereldspel, maar door alle verbeteringen die Nintendo heeft doorgevoerd in deze definitieve versie zal ik nooit meer terugkeren naar het origineel. Het spel ziet er mooier uit, draait stabiel en bevat nieuwe content in de vorm van een ander einde en een nieuwe regio om te verkennen. Tel daarbovenop alle kleine verbeteringen die het spel alleen maar speelbaarder maken en het is met recht de definitieve versie te noemen. Ik zou zelfs zover gaan dat als je bent afgehaakt bij het origineel vanwege het vele grinden, dat Xenoblade Chronicles X: Definitive Edition een tweede kans verdient.
