
De ontwikkeling van City of Wolves heeft behoorlijk lang geduurd. Al in 2005 werd er vanuit de studio melding gemaakt van een nieuw deel in de Fatal Fury-reeks. Ongetwijfeld zal de productie in de tussentijd een paar keer opnieuw gestart zijn maar toen Fatal Fury: City of the Wolves in 2023 tijdens EVO werd aangekondigd was duidelijk dat de game dan eindelijk het licht zou zien. Grafisch ligt de game een beetje in lijn met Samurai Shodown en King of Fighters XV met 3D modellen en locaties op een 2D speelveld.
Van Terry Bogard en Mai tot Cristiano Ronaldo
Het verhaal speelt zich af na de gebeurtenissen van het laatste High Impact-toernooi in Garou waar de ultieme bad guy Geese Howard aan het einde van het verhaal het leven liet. Dat houdt in dat een groot gedeelte van de speelbare personages van Garou: Mark of the Wolves weer op komt draven. De cast van City of the Wolves bestaat dus uit oude Fatal Fury bekenden zoals Terry Bogard en Mai Shiranui, personages uit Mark of the Wolves zoals Rock Howard, Kim Dong Hwan en Tizoc maar ook uit volledig nieuwe gezichten zoals Vox Reaper en Preecha. Het is een aardige selectie van oude en nieuwe personages die naast gastoptredens van Cristiano Ronaldo en DJ Salvatore Ganacci een behoorlijk kleurrijke cast vormen. Ronaldo is overigens alleen speelbaar in de versus modi, wat sterk doet vermoeden dat hij een vrij late toevoeging aan de game is. Alle andere speelbare personages hebben namelijk een eigen verhaal in de Arcade Mode en een uniek verhaal om te doorlopen in de Story Mode genaamd Episode of South Town.

Verken een map en level je gekozen personages
In Episodes of South Town moet je je een weg zien te vechten door drie verschillende stadsdelen. Verspreid over de stadsdelen zie je verschillende icoontjes met een aangeraden niveau staan. Weet je zo’n missie te voltooien, dan krijgt jouw gekozen personage een hoeveelheid ervaringspunten en zul je snel in level kunnen stijgen. Des te hoger je level, des te groter je levensbalk en des te meer schade je kunt toebrengen met je aanvallen. Daarnaast krijg je gaandeweg ook steeds meer unieke vaardigheden om uit te kiezen en om jezelf mee uit te rusten. Denk hierbij aan een sterkere verdediging, krachtigere speciale aanvallen en hoe snel je Super Move meter vult. Het is in grote lijnen het beste te vergelijken met de World Tour modus van Street Fighter Alpha 3. Maar persoonlijk had ik op iets meer diepgang gehoopt qua maatwerk wat betreft pakjes en outfits van de cast.

Kies de locatie van je SPG
Een belangrijk gameplay-aspect is je zogenaamde SPG. Deze Selective Potential Gear is een belangrijk onderdeel van het REV-systeem van Fatal Fury: City of the Wolves. Je kiest waar je jouw SPG wilt plaatsen op je levensbalk; aan het begin, het midden of het einde. Wanneer jouw overgebleven energie zich in dat vak bevindt kun je extra sterke aanvallen uitvoeren zoals REV Blows, zijn je speciale aanvallen nog spectaculairder met REV Arts, kun je jouw verdediging ook omzetten naar een aanval met REV Guard en tot slot kun je jouw speciale aanvallen makkelijker combineren met REV Accel. Dat klinkt natuurlijk als een systeem dat je makkelijk kunt misbruiken, maar gelukkig is de balans goed aanwezig dankzij een Overheat-systeem. Doe je een reeks van speciale aanvallen achter elkaar, dan kan jouw personage de Overheat-status krijgen. Dat houdt in dat je tijdelijk geen speciale aanvallen meer kunt gebruiken. Het is dus een vrij sterk risk/reward-systeem waarbij je de juiste momenten moet kiezen om los te gaan qua speciale aanvallen.

Seizoen 1 DLC-personages krijgt iedereen gratis
Voor budgetgamers is het ook fijn dat het eerste seizoen van DLC-personages in elk exemplaar van Fatal Fury: City of the Wolves gratis bijgesloten zit. Dat houdt in dat je verspreid over de rest van het kalenderjaar en zelfs tot ergens in 2026 vijf personages in de vorm van Joe Higashi, Mr. Big, Andy Bogard en zelfs Chun-Li en Ken Masters – bekend van Capcom’s Street Fighter – als DLC mag verwachten. Een prima selectie van nieuwe en oude bekende personages, hoewel ik wel benieuwd ben hoe Ken en Chun-Li in deze manier van vechten zullen aanvoelen.
Op het vlak van presentatie kunnen we kort zijn; City of the Wolves ziet er prima uit tijdens de gevechten. De actie is snel en vloeiend en de gameplay is vooral gericht op het tactisch inzetten van je speciale aanvallen. Van een heel uitgebreid en diepgaand combo-systeem is echter geen sprake. Het hoogste aantal hits zul je vooral bereiken door je speciale aanvallen aan elkaar te rijgen met REV Accel. Dus je hoeft geen uitgebreide knoppencombinaties in je hoofd te stampen zoals bij vechtspellen als Tekken of Mortal Kombat. Fatal Fury: City of the Wolves ligt wat dat betreft toch nét iets meer in lijn met de vechtspellen uit de jaren negentig zoals Street Fighter 2, Samurai Shodown en Art of Fighting. Wat overigens ook allemaal uitstekende games zijn in hun eigen veld.

De muziek is overigens ook erg aanstekelijk met allemaal jazzmuziek, rockmuziek en hier en daar wat lichte techno er doorheen gesprenkeld. Het enige aspect van de presentatie wat ik persoonlijk iets minder vind, is de wijze waarop de eindes van de Arcade modus grotendeels stilstaande plaatjes zijn en niet mooie filmpjes zoals we in de intro kunnen zien.
Conclusie
Fatal Fury: City of the Wolves is een prima game geworden. De gevechten zijn snel en tactisch dankzij de vele REV-systemen en de SPG-balk. Het is een spel gericht op het balanceren tussen verdedigen en aanvallen door middel van je speciale aanvallen. Dat de presentatie hier en daar iets beter had gekund neemt niet weg dat City of the Wolves lekker speelt, van het scherm spat tijdens de gevechten en de aanstekelijke muziek zelfs dagen later nog door mijn hoofd spookt. SNK heeft met City of the Wolves in ieder geval een uitstekend nieuw deel in de Fatal Fury-serie weten neer te zetten.
