Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Review: Tales of Graces f - Remastered (Xbox Series X)


In 2009 verscheen in Japan Tales of Graces op de Wii. Maar een Amerikaanse en Europese release bleef destijds uit. Enkele jaren later verscheen in 2012 Tales of Graces f op de PS3 en toen kregen ook de Westerse landen de kans om de game in een nieuwe vorm te spelen. Verbeterde graphics, nieuwe verhaalelementen en natuurlijk een sterke Engelse vertaling waren de hoogtepunten van die versie. En mocht je de review van die versie willen lezen, dan vind je die natuurlijk gewoon hier op BG. Nu is er Tales of Graces f Remastered. Wat maakt deze derde versie van Tales of Graces de moeite waard? Dat lees je hier in de review.

Tales of Graces f was jarenlang een van mijn favoriete Tales-games. Naar mijn mening hoort het thuis in het rijtje van Tales of Vesperia, Tales of Symphonia en Tales of the Abyss. Natuurlijk waren Berseria en Xillia ook prima games, maar qua cast, gameplay en verhaal was Tales of Graces f absoluut een van de betere Tales-games.


Asbel Lhant en vrienden
Tales of Graces f Remastered draait om de avonturen van Asbel Lhant en zijn vrienden. Asbel is de zoon van de heer van de stad genaamd Lhant. Samen met zijn jongere broer Hubert, de kroonprins Richard, een jeugdvriendin genaamd Cheria, de wetenschapper Pascal en een soldaat genaamd Malik zal Asbel het mysterie rondom een meisje genaamd Sophie moeten ontraadselen. Op elfjarige leeftijd vindt Asbel de jonge Sophie namelijk in een grasveld. Ze weet niet wie ze is en hoe ze daar beland is, maar daar zul je tijdens je speeltijd met Tales of Graces f Remastered gaandeweg wel achter komen.

Wat maakt deze Remastered-versie nu precies anders dan Tales of Graces en Tales of Graces f? Een hele berg aan zowel grote als kleine verbeteringen. Op het gebied van gameplay is het goed om te weten deze Remastered-versie meer dan tachtig stukjes DLC heeft die je voor de reguliere f-versie kon aanschaffen. Van kostuums en items tot een heleboel in-game geld en muziekstukken.


Quality of Life upgrades
Daarnaast heeft Tales of Graces f Remastered vooral kleine toevoegingen gekregen. Zo is er nu een quest marker die je naar het volgende hoofddoel in het verhaal leidt, en een speciale marker die duidelijk maakt dat er tijdgevoelige quests zijn die je moet aanpakken voordat je met het hoofdverhaal verdergaat. Maar een vrij unieke verandering is dat de Grade Shop, die je normaal gesproken pas na het voltooien van het verhaal vrijspeelt, meteen beschikbaar is. En je hebt ook meteen genoeg punten om vrijwel alle Modifiers aan te schaffen. Van extra geld tot een grotere inventaris, een vermenigvuldiger voor je XP en nog veel meer opties die je speelervaring een stuk makkelijker zullen maken. Het voelt wel een beetje als cheaten, maar voor de mensen die de game al eerder hebben gespeeld is het een uitkomst dat je niet vele tientallen uren extra hoeft te grinden om je teamleden in vorm te krijgen.

Allemaal leuke extra’s natuurlijk. Maar als de kerngame niet leuk is om te spelen heb je daar niet zoveel aan. Gelukkig is Tales of Graces f Remastered op het gebied van de gameplay een van de betere Tales-games. De gevechten kunnen erg diepgaand worden wanneer je gebruikmaakt van zijwaartse stappen, counters en de vele verschillende Arts die je vrij kunt spelen. Nieuwe technieken verdien je door zogenaamde Titels te laten stijgen in level met SP. De SP-punten verdien je met elk gevecht en elke Titel heeft vijf verschillende rangen die je kunt voltooien. Heb je ze alle vijf gevuld? Dan kun je een Titel masteren en zijn alle bonussen die je hebt vrijgespeeld permanent aan je personage gekoppeld. Het loont dus absoluut om een Titel te voltooien voor je naar een andere overschakelt. En aangezien elk personage meer dan honderd Titels heeft om zowel vrij te spelen als te masteren kun je behoorlijk lang zoet zijn met Tales of Graces f Remastered. Nu is het sowieso geen straf om het verhaal te doorlopen, aangezien de cast van Graces f een van de meer kleurrijke groepen in de serie is. Oh, en laten we ook de epiloog die zich een halfjaar na het hoofdverhaal afspeelt niet vergeten. En hoewel de onderlinge skits die je kunt starten misschien een beetje afgezaagd zijn qua humor af en toe, is het overkoepelende verhaal vermakelijk en interessant om te volgen.

Dan misschien wel het belangrijkste punt van deze Remastered-versie; de graphics. Tales of Graces f draait vlekkeloos op de Xbox Series X en, hoewel ik de andere versies niet gespeeld heb, is het grootste verschil de frame rate en de resolutie. Zo draait het spel op de PS5 en Xbox Series X in zestig frames per seconde in 4K. Op de Switch en PS4 is de resolutie iets lager op zestig frames en 1080P en de Switch-versie draait op diezelfde resolutie met een frame rate van dertig frames per seconde. Tot zover het technische aspect van Tales of Graces f Remastered.


Een vijftien jaar oude game. En dat zie je.
De game is hoe je het ook wendt of keert een port van een Wii-game uit 2009. Daar kan een hogere resolutie en een hoge frame rate helaas weinig aan veranderen. De omgevingen zien er kleurrijk uit qua design en de verschillende steden die je bezoekt zijn ook zeker charmant te noemen, maar het is wel goed te zien dat er een zekere mate van detail ontbreekt; iets waar Tales of Vesperia uit 2008 bijvoorbeeld minder last van had omdat de game destijds voor de Xbox 360 was ontwikkeld. Gelukkig heeft Tales of Graces f Remastered wel een aanstekelijke soundtrack, zijn alle skits nu voorzien van voice acting en is de game als totaalplaatje zeker het oppakken waard. Al was het maar door de lagere prijs van rond de veertig euro.


Conclusie
Tales of Graces f Remastered is een prima port van een inmiddels vijftien jaar oude game. De toevoegingen op het gebied van gameplay, de stabiele frame rate en resolutie en de leuke en kleurrijke cast maken Tales of Graces f Remastered een prima game om op te pakken voor de vriendelijke prijs. Maar verwacht geen enorme grafische sprong ten opzichte van de PS3-versie uit 2012. Ik hoop wel dat Bandai Namco nog meer van dit soort remasters gaat uitbrengen op de hedendaagse systemen, want dat dergelijke titels het verdienen om vandaag ook nog gespeeld te worden staat buiten kijf.

 

Gerard Olsder (Ollie1981)

Docent Engels en Game Journalist met een passie voor videogames, boardgames, comics, Lego en BigMacs.

Aantal keer bekeken: 416

Laatste reacties

avatar van Zienobleejd
Zienobleejd ( 7667   191) 18-01-2025 21:10
De adviesprijs is niet al te hoog en een mooie score
avatar van Tediz2013
Tediz2013 ( 577   1) 19-01-2025 01:03
deze tales game heb ik nooit eerder gespeeld. deze zal ik zeker proberen!