Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Sid Meier`s Pirates (PC)
83 100 1

Review Sid Meier`s Pirates (PC)

Retro is in! In ieder geval volgens de trendwatchers. En wat is er nu meer retro dan de games die wij een dikke 15 jaar geleden speelden op de Commodore 64 . Disk erin, “load game” intikken op je schermpje en welkom in de wondere wereld van bitmaps en bytes. Toegegeven, de games die we nu onder ogen krijgen zijn qua graphics superieur aan de oudere versies, maar man wat heb ik vele uren aan de C64 gezeten. De meeste games die we tegenwoordig spelen halen bij lange na niet het aantal speeluren die we vroeger haalden. (Euh…misschien komt het door het feit dat je nu wel volwassen bent geworden?). Anyhow, Pirates! was zo’n game die je uren en uren kon spelen, bootje in, stukje varen, bootje uit, beetje plunderen en hup weer je bootje in. Geweldig voor een kind van 7, beter dan de zoveelste herhaling van Bassie & Adriaan.

De Godfather van de games van weleer, Sid Meier, bedacht zich geen tweede keer toen retro weer in kwam. “Vroeger was ik de Big Boss en nu 15 jaar later kan ik dat weer zijn. Moet ik alleen even zorgen dat de yuppies van nu weten welke games ik heb gemaakt.” Zoiets moet het in ieder geval gegaan zijn in huize Meier want ziedaar een onvervalste topper van ome Sid, Pirates! komt zowaar de winkels binnenvaren. Bij PC GameSpecial zijn wij ook de kwaadste niet dus vooruit, haal de C64 maar weer van zolder en poets je hakschoenen maar weer op. Wat? Een heuse remake die ook in mijn Pentium 4 kan? Nee? Serieus! 3D graphics en ondersteuning voor mijn nieuwste Nvidia kaart! Sid, you’re the man!



Een echte leek in gamesland zal het misschien ontgaan zijn maar deze game gaat dus over het leven van Henry Morgan, Zwartbaard en alle andere eenogige slecht gehumeurde woestelingen die zichzelf piraat noemen. Het voordeel van deze game? Je hoeft niet daadwerkelijk de zee op in een rottend karkas van aangevreten houtblokken met alleen maar een handjevol ratten en wat matrozen met scheurbuik. Disc erin en de woeste baren staan tot je beschikking. Het gehele Caribische gebied zit in het spel verwerkt en kan ook daadwerkelijk bevaren worden. Plaatsen zoals Curaçao, Tortuga en Caracas zijn te bezoeken en hebben allemaal een plaatselijke kroeg. Ook een scheepswerf, gouverneursgebouw en een markt zijn allemaal aanwezig in de steden. Onontbeerlijk voor een professionele piraat.

Maar voor het zover is moet je eerst de intro bekijken en een naam verzinnen voor jouw -soon to be pirate- matroos. Daarna wordt het verhaal uit de doeken gedaan, maar die is zo flinterdun dat zelfs een anorexia patientje met een maagverkleining nog jaloers zou zijn. Je familie wordt ontvoerd door de slechte Marquis de la Montalban. Jij weet te ontsnappen en zweert wraak te nemen en je familie terug te halen. Een paar jaar later en enkele vaten rum ben je oud en wijs genoeg om het ruime sop te kiezen en schrijft je in bij een ronselaar. Je kiest een land waar je voor wil varen en stapt aan boord. Goed nieuws trouwens voor jullie patriotten, Nederland is vertegenwoordigd naast Engeland, Spanje en Frankrijk. Je kiest dus voor Nederland, anders de plank voor jou maatje, en stapt aan boord van een schip. Al snel heb je genoeg van de sm-achtige praktijken van de kapitein en neemt met enkele dekzwabbers het schip over. Echt moeilijk is dat niet want de stok van de zwabber zit nog in het achterste van de kapitein. Een keer flink duwen en de kapitein geeft je graag de sleutels van zijn bolide. Je eerste schip is een feit en je familie kan gered worden.



Een hoeraatje met je bemanningsleden is misschien wat te vroeg want je zult honderd keer de oceaan zijn overgestoken en evenzoveel keer de plaatselijke kroeg bezocht hebben van de 50+ eilandjes die het spel rijk is. Klinkt het tot u toe allemaal nog best te pruimen, dan kan dat kloppen. Pirates! is zo opgesteld dat het je de eerste tiental uren zeker weet te bekoren. Het complete spel is eigenlijk opgebouwd uit 5 verschillende speltypes. Je begint op de wereldmap waar je zelf kan bepalen welke stad je het eerste aanmeert. Aangezien je Nederlander bent is het dus logisch dat je eerst een neerlands dorpje aandoet. St. Eustatius heet het boerengat en ja zelfs 10.000 zeemijlen ver zijn we nog niet echt veel intelligenter geworden. Het taaltje wat ze spreken lijkt in de verste verte niet op Nederlands, zelfs Ali B kan nog beter Nederlands dan de gouverneur van het betreffende stadje. Hij legt je uit dat we in oorlog zijn met de zowat de gehele wereld en dat er geknokt moet worden. Leuke informatie maar nu niet echt boeiend, op naar de kroeg dan maar. Daar word ik door de barman even haarfijn ingelicht over de stand van zaken in piratenland. Het barvrouwtje heeft weer leuke informatie over kostbare ladingen aan boord van vijandige schepen en achter in de kroeg zit een onguur type dat voor een flinke klap dubloenen mij een ring probeert aan te smeren om beter in de smaak te vallen bij de gouverneurs dochter. Wat overigens een regelrechte heks is, dus steek die ring maar in je zak, ik blijf wel vrijgezel. Nog even wat onwetende sukkels ronselen voor mijn volgende uittocht en hop maar weer het ruime sop in.



Dit doe je dus bij elke stad en daarbij veranderd hoogstens de kleur van de baard van de barman. Of het slipje van de barvrouw. De gouverneur brabbelt een toontje hoger of het bier smaakt meer naar pis. Meer verschillen zijn er niet. De achtergrond is steevast hetzelfde en 2 van de 3 keer zelfs de informatie. Alleen de naam van het betreffende schip of stad verandert dan. Dit was in het origineel leuk maar anno 2005 verwachten we toch wat meer diepgang. Enfin, het water maar weer op, op zoek naar mijn familie of een behoorlijke buit om te plunderen. Als je een schip op het oog hebt dan klik op de attack knop. Hiermee wordt het eerste speltype gestart. Het beeld veranderd dan en het wordt een 1 on 1 zeegevecht waarbij je het schip bestuurd door middel van de pijltjestoetsen. De spatie dient als trekker voor je kanonnen en met deze informatie ben je klaar voor de strijd. Houd rekening met herlaadtijd en de wind want met wind tegen wordt het moeilijk je tegenstander in te halen. Je hebt de keuze uit verschillende kanonskogels waarmee je de onverlaat mag bestoken. Ga je voor het klassieke model ronde kogel voor maximale schade, of ga je liever voor ons zomermodel met ingebouwde kettingen voor maximale schade aan de mast. Ideaal voor de wat snellere schepen, want na enkele voltreffers zal het schip geen meter meer vooruit komen. Heb je de tegenstander lam geschoten dan heb je twee keuzes. Eerste keuze: blijf schieten tot het hoopje schroot ook daadwerkelijk naar de bodem zinkt. Leuk en voldoening gevend maar niet echt winstgevend.

Tweede keuze en tevens meteen het tweede speltype: ram het schip en daag de kapitein uit voor een potje zwaard vechten. Als je wint zijn geld en goederen voor jou. Helaas is deze optie niet echt goed uitgediept want meer dan drie opties voor aanval en drie opties voor verdediging heb je niet. Hoog, midden en een laag zijn de opties voor zowel aanval als verdediging. Je ziet duidelijk welke aanval je tegenstander doet dus je hebt ruim de tijd om te reageren. Het geheel oogt wel erg leuk en de mogelijkheid om je tegenstander ook nog eens flink uit te lachen tijdens de gevechten geeft het een humoristisch tintje. Nadat je de kapitein duidelijk hebt gemaakt dat er toch echt maar eentje de baas kan zijn op zo’n blokje hout kan het schip worden behouden en wordt automatisch bij je armada gevoegd. Alle goederen aanwezig (inclusief enkele bemanningsleden) worden jouw bezit en kunnen voor flinke winst verhandeld worden. Het schip kan je later weer verkopen bij de vele scheepswerven die het spel rijk is. Het is wel belangrijk dat je een keuze maakt in welke schepen je aanvalt. Als je regelmatig een bepaald land aanvalt dan zal deze zich tegen jouw keren en hierdoor zul je niet meer de opdrachten en bijbehorende promoties verkrijgen. De scheepswerven en kroegen zijn (na verovering van de desbetreffende stad) wel gewoon toegankelijk dus echt heel storend is het niet. Uiteindelijk is je doel ook om de schrik van de zee te worden, toch?



Eerlijk gezegd zijn dit de twee leukste speltypes verwerkt in Pirates!, maar een review zou geen review zijn als je niet het gehele spel zou bespreken. Dus op naar de rest van de game dan maar. Na wat gevaren en gesloopt te hebben wordt het toch maar eens tijd aan land te gaan. De buit moet verdeeld worden en er moet weer flink wat eten worden ingeslagen voor de oversteek naar Curaçao. Een vlug bezoekje aan de gouverneur voor wat extra titels en warempel, er zijn daadwerkelijk gouverneursdochters die gehoord hebben van jou en je heldendaden. Een afspraakje is snel gemaakt want 2 seconden later sta je al in de balzaal van de plaatselijke dansvereniging. En, jawel, speltype drie maakt hier toch echt zijn opwachting. Verwacht hier geen Dance Dance revolution gameplay maar snelle reflexen zijn toch wel vereist. Gebruik je numpad als besturing van de acht verschillende dancemoves. Gewoon een drukje op de knop en de beweging wordt zonder te morren uitgevoerd. De schone dame in kwestie geeft op tijd aan waar ze naar toe wil, hoewel ze soms wel erg snelle combo’s uit haar blonde koppie tovert. Uiteindelijk zal het je geen moeite meer kosten want hier is de afwisseling ver te zoeken. Trouwen met een schone dame is ook mogelijk, het zal je titels en land op leveren, maar voor het zover is zul je wel regelmatig met haar de plaatselijk dansclub onveilig hebben gemaakt. Maar, niet geheel, onverzadigd verlaat je het clubhuis met een leuk presentje of wat waardevolle informatie over scheepsladingen of verloren familieleden.



Met deze belangrijke informatie ga je maar weer de zee op want er moet geld verdient worden, en natuurlijk je familie niet vergeten. Belangrijk is dus elk eiland af te struinen naar informatie over schatten, scheepsladingen, de locatie van Baron Raymundo en Marquis de la Montalban en eventueel andere piraten die vaak veel geld op zak hebben. Het is eigenlijk de hoofdmoot van Pirates!, het zoeken naar waardevolle informatie en bruikbare items. Zonder die informatie is het een groot gebied om af te struinen, op zoek naar wat kleingeld. Je krijgt regelmatig opdrachten om gezochte mensen op te sporen of een schip te escorteren waar je dan weer beloond wordt door geld of titels. Soms zul je gevraagd worden een andere havenstad aan te vallen of besluit je zelf na een goede blik op je spaarpapegaaitje een stad of haven aan te vallen. Je bent niks verplicht maar na maanden op zee is even de benen strekken een welkome afwisseling.

Het zal natuurlijk nu niemand verbazen dat dit speltype nummero vier is. Een soort turn-based spel waarbij je drie verschillende units bestuurt. Officieren (elite hand to hand combat), piraten (hand to hand combat) en Buccaneers (ranged combat) zijn de mogelijke units en worden in groepjes van 3 tot 10 gespawned. (afhankelijk van het aantal manschappen onder jou bevel) Het is dus de bedoeling met jou manschappen de poort van de stad te bereiken of alle vijandelijk units te verdrijven. Elke beurt mag je een beperkt aantal stappen doen, afhankelijk van je unit, vervolgens mag de tegenstander zijn stappen doen. Units gaan automatisch het gevecht aan en de computer bepaalt aan hand van bepaalde parameters welke unit wint. Dit speltype is wel het meest uitgebreid en vraagt om wat meer tactisch inzicht dan het gehele spel bij elkaar. Helaas is ook hier weer de diversiteit zeer ver te zoeken en na enkele keren ook niet echt de moeite meer. Je bent niet verplicht vijandige steden aan te vallen. Je kunt ook s’nachts naar binnen sluipen. Het vijfde speltype en tevens ook de minst leuke en waarschijnlijk gebruik je deze optie maar een enkele keer. Eigenlijk alleen maar als je gevangen genomen bent zul je proberen de stad uit te glippen. Probeer ook niet gepakt te worden want dan zit je de straf volledig uit. Zonde van je tijd en slecht voor je gebruinde huidje.



Eigenlijk is dit het gehele spel in een notendop. Je vaart flink wat rond, ronselt andere matrozen, wint informatie en items en zoek je familieleden. Naderhand kun je gaan rentenieren en zit je wilde leven erop. Eigenlijk precies zoals het origineel. Het ziet er allemaal zeer mooi uit. Het oogt een beetje cartoonachtig wat heel goed bij de sfeer past. De watereffecten zijn mooi en ook de geluiden storen geen moment. De game is in dat opzicht helemaal af. Sid Meier heeft geprobeerd het origineel zo goed mogelijk te benaderen en dat is hem zeer goed gelukt. Misschien een beetje te goed, want eigenlijk mis ik op bepaalde momenten wat extra’s. Niet dat er iets mis is met de gameplay, deze is juist zeer eenvoudig en zo gemaakt dat je met één hand de game kan besturen. Nee, er mist op sommige momenten wat diepgang, vooral de eindeloze bezoekjes aan de eilanden zijn zeer eentonig doordat er weinig moeite is gedaan aan afwisselend decor. Zeer jammer want het brengt het plezier in het spelen toch naar beneden. De speltypes blijven leuk, op de sneakgame na, en ook het rondzwerven op de zeeën is erg mooi gedaan. Ook is het jammer dat je constant achter dezelfde piraat aanzit. Het geeft je na twee keer echt zo’n déjà vu gevoel. Het was leuker geweest als je de informatie over je familieleden bij verschillende personen kon halen. Maar dit zijn eigenlijk slechts kleine minpunten, eigenlijk is Pirates! een waardige opvolger van het origineel. Waarschijnlijk haalt de remake niet de verkoopcijfers van zijn jongere broer maar blijft al met al wel een zeer vermakelijke game. Sid kan trots zijn, ook de huidige generatie gamers kan nu genieten van zijn meesterwerkje.

Pluspunten:
- Zeer makkelijk om te leren
- De vrijheid om te doen wat je wil
- Eindelijk de mogelijkheid om Pirates! op een high-end PC te spelen

Minpunten
- Erg weinig diepgang op sommige momenten
- Soms iets te makkelijk

 

Oordeel Sid Meier`s Pirates (PC)

  • Graphics 75
  • Gameplay 70
  • Originality
  • Sound 85
  • Replay 80
  • Eindcijfer 83

Aantal keer bekeken: 2778 

Laagste prijzen voor Sid Meier`s Pirates (PC)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Moekefoek
Moekefoek ( 301 ) 21-07-2006 14:39
Een echte game om als extratje te kopen, lekker achterover lunen en spelen maar.