
De Donkey Kong-games staan bekend om hun toffe leveldesigns, vele verborgen geheimen, mooie graphics en vaak aanstekelijke soundtracks. Met Donkey Kong Bananza lijkt Nintendo in ieder geval de meeste van die vakjes af te willen vinken. Op de Nintendo Switch 2 Experience mochten wij een tijdje aan de slag met de eerste twee levels van de game.
Je avontuur begint in Ingot Isle, waar je binnen de kortste keren in aanraking komt met een bedrijf genaamd VoidCo. Deze snoodaards willen het onlangs ontdekte en zeldzame Banandium stelen en dat doen ze door Ingot Isle de aardbodem in te drukken. Het resultaat: je begint het avontuur in de mijnen en moet je een weg naar buiten vechten. Dat doe je door je omgeving en tegenstanders te slopen. Donkey Kong kan daarbij gebruikmaken van rol-aanvallen, slaan met zijn stevige vuisten en verschillende stukken van de omgeving omtoveren tot wapens.

Super Donkey Kong Odyssee
Wat meteen opvalt bij het spelen van Donkey Kong Bananza is dat je behoorlijk vrij bent om de wereld te verkennen zoals jij dat wilt. Er zijn tonnen die je kunt gebruiken om jezelf ergens naartoe te lanceren, vele verborgen kristallen bananen – die in Bananza vrijwel hetzelfde zijn als de maantjes in Mario Odyssee – en natuurlijk vele extra goodies om te verzamelen zoals muntjes, schelpen en ballonnen die je avontuur kunnen verlengen door je uit een afgrond te tillen wanneer je er onverhoopt invalt.
De vergelijking met Super Mario Odyssey is ook vrij logisch, aangezien die game behoorlijk veel raakvlakken heeft met Donkey Kong Bananza. Je hebt mooie en kleurrijke locaties, een hoop verborgen items om te verzamelen, tegenstanders die elk een aparte aanpak vereisen om te verslaan en beide games hebben zelfs hetzelfde font als je kijkt naar de omschrijving wanneer je een Banaan vindt. Het zou mij in ieder geval totaal niet verbazen als blijkt dat de game door dezelfde studio wordt gemaakt.

Surfen op stenen of ermee gooien? Waarom zou je kiezen.
De wereld van Bananza kan zoals gezegd dus vrijwel volledig gesloopt worden. Met rake klappen en objecten die je gooit kun je nieuwe routes door de werelden maken. Donkey Kong kan overigens tegen vrijwel elk oppervlak omhoogklimmen, maar er zijn natuurlijk wel bepaalde beperkingen wanneer een muur net iets te steil is, of je een vlak plafond tegenkomt. Gelukkig is het leveldesign op het eerste gezicht lekker divers en op bepaalde momenten zelfs uitdagend. Zo kom je geregeld nieuwe vijanden tegen die een speciale aanpak nodig hebben. Vliegende vijanden die omringd zijn met scherpe punten kun je bijvoorbeeld niet uit de lucht slaan. Door op de grond te slaan en je handen erin te drukken kun je stukken steen uit de grond trekken en vervolgens richting je vijanden gooien. Zo zul je vrijwel nooit zonder een aanvallende optie komen te zitten. Een andere leuke bijkomstigheid van stenen uit de grond trekken, is dat je ze ook op de grond kunt laten spinnen om er vervolgens als een soort van snowboard mee door de wereld te glijden.

Gesloopt door de actie of is je wereld een rommeltje? Ga voor een Reset
Donkey heeft naast aanvallende technieken ook andere opties. Zo kun je een harde duik naar beneden maken met je vuisten om bepaalde drukknoppen te activeren en kun je met je vlakke handen op de grond slaan om een soort van sonar signaal te activeren om verborgen bananen op te sporen. Deze kunnen namelijk overal in de levels verstopt zitten en vereisen vaak dat je een hoop sloopwerk moet verrichten. Naast de bananen vind je ook een hoop goudstukken. Het is zeker van belang om deze te verzamelen aangezien je saldo afneemt elke keer dat je doodgaat. Je hebt dus geen vast aantal levens om je zorgen over te maken, maar een bankrekening die je goed gespekt moet houden. Hoe eigentijds kan het zijn met deze economie?
Dat je met je pad van verwoesting een nogal bijzonder vormgegeven wereld achterlaat kan af en toe onoverzichtelijk worden. Gelukkig kun je op de ingame map op het kruisje drukken om de wereld terug te zetten naar de oorspronkelijke indeling. Zo zul je nooit beperkt worden in het verzamelen van Banandium en kun je elke uitdaging aangaan. Over uitdagingen gesproken, er zijn meerdere moeilijkere uitdagingen in de werelden te vinden. Deze zijn vaak toegankelijk door een klap op de grond te geven. Elke challenge heeft een drietal bananen die je in deze afzonderlijke levels moet zien te vinden. Zo zijn er segmenten waar je langs rasters aan het plafond moet klimmen, terwijl je ronddraaiende muren en aanvallen van tegenstanders moet zien te ontwijken. Het is beduidend moeilijker dan de normale werelden, maar het geeft extra voldoening wanneer je zulke missies weet te voltooien.

Een mooi en vloeiend geheel
Het zijn ook dergelijke situaties waar de vloeiende animaties van Donkey Kong goed uit de verf komen. Het springen, slaan en rondrennen door de wereld ziet er mooi uit en Donkey Kong zelf is tijdens de cutscenes ontzettend expressief met zijn enorme ogen. Maar het kijken naar actie is natuurlijk niet half zo leuk als de game daadwerkelijk spelen. De vele kleine nuances zoals hoe DK om zich heen kijkt wanneer hij stilstaat, of hoe hij water van zich afschudt als hij net heeft gezwommen en zijn vacht nog nat is, zien er in ieder geval aandoenlijk uit. Toegegeven, we hebben slechts twee secties van het spel gespeeld, maar het doet vermoeden dat Donkey Kong Bananza werkelijk propvol zal komen te zitten met verborgen geheimen en leuke uitdagingen.
Conclusie
De kleurrijke locaties, de vloeiende actie en de mooie animaties maken dat Donkey Kong Bananza voor mij met stip op nummer één staat als game die ik MOET spelen op de Switch 2. De bizarre personages van een Donkey Kong-game in combinatie met het inventieve leveldesign van de beste Mario-games? Dan heb je zeker mijn aandacht. Van wat ik heb mogen spelen lijkt Donkey Kong Bananza in ieder geval een soort van greatest hits van beide games te worden. Ik kan in ieder geval niet wachten tot het 17 juli is.