Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Review: The Great Ace Attorney Chronicles (PS5)

Een korte tijd geleden kon je bij ons al een preview vinden van The Great Ace Attorney Chronicles. Dit spel, dat beide The Great Ace Attorney-spellen bundelt, ligt na zo’n zes jaar wachten eindelijk ook bij ons in de schappen. We hebben er even op moeten wachten, dus hopelijk is het het wachten waard geweest.


Waar we in de preview enkel de eerste zaak van het eerste deel behandeld hebben, hebben we voor deze review beide delen eens flink aan de tand gevoeld. Omdat dit spellen zijn die vrijwel volledig draaien om mysterie zullen we de spoilers zo minimaal mogelijk houden.

Geen Phoenix Wright
Voor wie nog niet bekend is met de serie: in de Ace Attorney-spellen kruip je in de huid van een advocaat. Normaal gesproken is dit Phoenix Wright, maar aangezien de The Great Ace Attorney-spellen zich afspelen in het verleden speel je hierin als Ryunosuke Naruhodo; een jonge student die het advocatenvak nog niet helemaal onder de knie heeft. Tijdens je avontuur leer je een hoop excentrieke figuren kennen die de meest rare misdaden hebben begaan en vaak is het een flinke puzzel om dit allemaal uit te pluizen. Zelfs voor mensen die al bekend zijn met de reeks voelen deze delen door de verandering in tijdperk en omgeving fris aan, maar ook door een aantal twists in de gameplay. Hierover later meer.


Als speler krijg je dus de taak om de rechtszaken tot een goed einde te brengen. Dit doe je door uit te zoeken waar contradicties zitten in getuigenissen, te ontdekken wie er liegt, waar met bewijsmateriaal gesjoemeld is en ga zo maar door. Dit alles wordt gepresenteerd als een visual novel, wat dus betekent dat je flink veel aan het lezen bent en af en toe ter afwisseling een locatie of voorwerp mag onderzoeken op zoek naar aanwijzingen.

Flinke verschillen
In onze preview benoemden we al dat er een groot verschil zit in het rechtssysteem van de andere Ace Attorney-spellen en die van The Great Ace Attorney Chronicles. Waar de andere spellen zich afspelen in het heden, speelt Chronicles zich af in het Japan en Engeland van zo’n honderd jaar geleden. Dit is ruim voordat er vingerafdrukken afgenomen werden, fotocamera’s bestonden nog niet zo lang en destijds werd er nogal slordig omgegaan met bewijsmateriaal. Deze dingen kunnen er voor zorgen dat je een zaak vanuit een andere hoek moet benaderen dan je gewend bent om toch aan bewijsmateriaal te kunnen komen, maar ook dat er met bewijsmateriaal gesjoemeld wordt op manieren zoals we nog niet eerder hebben meegemaakt in de reeks.


Omdat Chronicles zich in zowel Japan als Engeland afspeelt, krijg je te maken met beide rechtssystemen. Dat van Japan voelt bekend als je wel eens een ouder Ace Attorney-spel hebt gespeeld, maar de Engelse rechtbank is echt andere koek. Hier komt naast de rechter ook nog een jury bij kijken die je moet overtuigen dat je cliënt daadwerkelijk onschuldig is. Het zou geen Ace Attorney zijn als deze jury niet de macht zou hebben om voor schuldig of niet schuldig te stemmen door vuurballen op een weegschaal te gooien. Uiteraard komen hier ook weer de meest aparte en koppige figuren voorbij die iemand bijvoorbeeld alleen al schuldig vinden omdat ‘ie er volgens hun schuldig uitziet, ook al zegt het bewijsmateriaal wat anders. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle andere rariteiten die gebeuren in de rechtszaal. Zo staat er een man op patat te knabbelen, wordt er met rookbommen gegooid en nog veel meer.

In de tijd waarin The Great Ace Attorney zich afspeelt was men nog druk bezig met uitvogelen hoe een goed rechtssysteem zou moeten werken. Daarom wil het bijvoorbeeld ook wel eens voorkomen dat een zaak een einde heeft dat geen voldoening biedt. Ook kun je in deze delen meerdere getuigen tegelijk oproepen. Dit zagen we al eerder in Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney op de 3DS, maar in de hoofdserie gebeurt het hier voor het eerst. Dit soort dingen zorgen voor een frisse wind in gameplay die inmiddels toch alweer twintig jaar meegaat.


Lastige lokalisatie
Eén van de redenen waarom we zo lang hebben moeten wachten op The Great Ace Attorney is omdat het lokaliseren van dit spel enorm lastig is. Het spel verdrinkt bijna in de Japanse invloeden, woordspelingen en verwijzingen en het is enorm moeilijk gebleken dit te vertalen voor de Westerse markt. Helemaal wanneer dit verbonden is het met oplossen van een zaak is het dus van groot belang dat spelers die hier niks van weten het ook kunnen begrijpen. Op de developerblog van Ace Attorney is meer te vinden over wat hier allemaal bij is komen kijken. Onderdeel hiervan is Herlock Sholmes; een karikatuur van de bekende detective van 221B Baker Street die gedurende de games constant weer opduikt en je probeert te helpen met je onderzoek. Echter is dit zo’n grote sukkel, dat hij er meestal naast zit en jij juist degene bent die hem de juiste richting in moet wijzen. Dit zorgt vaak voor erg grappige momenten en cases die niet misstaan in dit qua verhaal toch wel wat serieuzere deel in de Ace Attorney-serie. Een leuke bijkomstigheid voor fans van de Sherlock Holmes-boeken is dat alle cases in The Great Ace Attorney Chronicles de titel hebben van een oud Holmes-boek.

Dit was een 3DS-titel?
Hoewel dit van origine een bundel van twee 3DS-spellen is merk je daar vrij weinig van. Af en toe wil een personage nog een beetje hoekig ogen, of is een textuur van een voorwerp niet zo scherp, maar buiten dat voelen de spellen echt aan als nieuw. Ook de soundtrack klinkt beter dan ooit tevoren. Bekende nummers zijn in een orkestraal jasje gestoken en aangevuld met een hoop nieuwe tracks en arrangementen die het audiovisuele plaatje helemaal compleet maken. Voor deze review hebben we het spel gespeeld op de PS5 en hebben we de Switch-versie getest, en op beide consoles draait het spel perfect. De stemmen worden tijdens het spelen helaas nog steeds vervangen door digitaal gepiep, maar voor de geanimeerde cutscenes en kreten die af en toe door de rechtbank vliegen kun je kiezen voor zowel Japanse of Engelse audio. Ook is er voor de luie spelers onder ons, of spelers die bijvoorbeeld door een handicap geen controller kunnen besturen, een ‘story-mode’ toegevoegd. Hierin hoef je zelf niks te doen en wordt het hele avontuur als een soort bewegend stripverhaal aan je voorgeschoteld. Op deze manier kan iedereen genieten van deze Ace Attorney-spellen, mits je goed bent in Engels.


Waar The Great Ace Attorney Chronicles in Japan in twee delen is verschenen, krijgen we nu beide spellen in één keer voor onze kiezen. Dit is een verstandige keuze geweest aangezien Adventures – het eerste deel – nogal open eindigt. Het is echt een spel dat meer dient als opzet voor het tweede deel dan dat het een losstaand avontuur is zoals andere delen in de reeks, die veel losser met elkaar verbonden zijn. Daar tegenover staat wel dat je met Resolve – het tweede deel – mede door de opbouw van het eerste deel en een aantal ijzersterke cases een van de beste Ace Attorney-spellen aller tijden in handen hebt. Al met al waren wij in totaal een dikke zestig uur kwijt aan beide spellen en dan hebben we de acht gloednieuwe zijverhalen, die allemaal zo’n vijftien minuten per stuk innemen, nog niet eens meegerekend.

Objection!
Hoewel wij enorm positief zijn over The Great Ace Attorney kunnen we deze review niet afsluiten zonder wat minpunten te benoemen. In onze preview haalden we al aan dat het, net als in oudere delen, nog wel eens voor wil komen dat je iets naar voren schuift als bewijsmateriaal wat dan afgewimpeld wordt, terwijl later in de case blijkt dat het wel degelijk van belang is, alleen dat je het gewoon op het verkeerde moment presenteerde. Dit maakten we in de eerste zaak mee met een biefstuk die anders leek dan op de foto, maar kwam verderop in het spel nog vaker voor. Ook willen sommige cases vrij langdradig aanvoelen, mede doordat personages nog wel eens informatie eindeloos willen herkauwen. Dit zijn echter minimale dingen die de pret absoluut niet drukken. Iets wat voor een aantal spelers misschien wel wat roet in het eten zal gooien is het feit dat dit Ace Attorney-deel wederom enkel digitaal in Europa verschijnt. Het spel kost een kleine €40 in de digitale winkelrekken, wat volgens ons een enorm nette prijs is voor wat je ervoor krijgt. Gelukkig zijn er een paar Nederlandse retailers die op moment van schrijven voor een tientje meer een Amerikaans importexemplaar aanbieden voor de fysieke verzamelaars onder ons. Het is te hopen dat Capcom hier in de toekomst verandering in brengt, want in Europa zitten we nu al zo’n acht jaar zonder fysieke Ace Attorney-exemplaren.


Het wachten waard
We hebben er even op moeten wachten, maar The Great Ace Attorney Chronicles is het wachten absoluut waard geweest. Voor fans van de serie worden er genoeg nieuwe gameplayelementen geïntroduceerd om de games fris aan te laten voelen, en voor nieuwkomers is dit een perfect moment om in te stappen aangezien deze spellen qua verhaal en personages totaal losstaan van de overkoepelende franchise. Dus, ben je niet vies van een beetje lezen en zie je het zitten om met Sherl… eh, Herlock Sholmes op pad te gaan om zaken op te lossen? Sla The Great Ace Attorney Chronicles dan zeker niet over!

Conclusie
Het is geen geheim dat we bij Budgetgaming graag visual novels mogen spelen. Toch zijn er weinig die ons zo weten te bekoren als de spellen uit de Ace Attorney-franchise. Hoewel The Great Ace Attorney Chronicles qua verhaal en personages volledig losstaat van de rest van de serie waren wij na een paar uur spelen al helemaal verkocht aan Ryunosuke, Herlock en de rest van de personages die deze spellen sieren. Een aantal cases gaat soms net iets te lang door, maar dat mag de pret absoluut niet drukken. Het heeft zes jaar geduurd voordat ook wij aan de slag mogen gaan met deze Japanse tak van de Ace Attorney-reeks, maar het is het wachten dubbel en dwars waard geweest.



Gert Jan Naber (GJ)

Audiovisueel vormgever met een hart voor Pokémon, films, kip en uiteraard games in alle soorten en maten.

Aantal keer bekeken: 5700

Laatste reacties

avatar van Thornado78
Thornado78 ( 547   1) 15-08-2021 20:59
Gave review! Ik speel Ori vanavond uit op vakantie, dan is deze de volgende...het staat al klaar op mijn Switch.
avatar van Joost013
Joost013 ( 259 ) 16-08-2021 18:03
Heb nog niet eens een ps5, maar deze gaat alvast op de verlanglijst. De Phoenix Wright serie is naar mijn mening nog steeds de top van de virtual novels.
avatar van GJ
GJ ( 6586   10) 16-08-2021 18:05
Rol: Forum Moderator
Quote:
Heb nog niet eens een ps5, maar deze gaat alvast op de verlanglijst. De Phoenix Wright serie is naar mijn mening nog steeds de top van de virtual novels.

Als je een PS4 hebt kun je 'm daar ook gewoon op spelen. Het spel is uitgebracht voor PS4, Switch en PC.