Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Preview Project Spark


Project Spark zou zomaar één van de meest ambitieuze gameprojecten kunnen zijn op dit moment. Met Project Spark zou het in principe mogelijk moeten worden om op een intuïtieve manier helemaal je eigen game te creëren. Maar eerst het goede nieuws voor de Budgetgamer: Project Spark wordt helemaal gratis! Zowel voor de Xbox One als Windows 8 kan Project Spark in 2014 gratis worden gedownload. Maar wat krijg je dan precies voor die nul euro?

Een project met hersenen
De presentatie, die zich puur op het creëergedeelte richtte (dus niet de gameplay of de verhaallijn), begon met een video waarin kort een verscheidenheid aan ‘games’ voorbijkwam die door testers zijn gemaakt in de alpha-versie van Project Spark. Het lijkt op het eerste gezicht bijna onmogelijk dat deze creaties echt met dezelfde creator zijn gemaakt: we zagen een standaard first-person shooter langskomen, een RPG die aan Diablo deed denken, een puzzelspel en nog véél meer. Dat er zoveel mogelijk is, komt niet omdat de makers je veel keuzes geven: ze geven je juist de middelen in handen om zelf je eigen keuzes volledig zelf te bedenken. De belangrijkste rol hierbij spelen ‘brains’. Feitelijk geeft het spel je via brains de mogelijkheid om op de makkelijkst denkbare manier te programmeren door je telkens de volgende invulopdracht te geven: when … do … Op de stippen kan vrijwel al het denkbare worden ingevuld, waardoor de mogelijkheden oneindig worden: je kunt beginnen door aan te geven hoe de hoofdpersoon reageert op het indrukken van de verschillende knoppen. Vervolgens kunnen de (eventuele, de keuze is aan jou!) vijanden worden geprogrammeerd om te bepalen hoe zij reageren. Door daarnaast ook allerlei objecten een ‘brain’ te geven ontstaat er al snel een unieke game. Dit werkt erg intuïtief maar voor de gamer die niet de tijd heeft om van begin af aan de brains te programmeren kunnen er ook voorgeprogrammeerde (of van andere creators overgenomen) brains worden gekozen en aangepast.



Creëren van omgevingen
Naast de gameplay van je eigen spel, die dus middels de brains bepaald wordt, wil je natuurlijk ook een bijpassende omgeving hebben en tussenfilmpjes kunnen invoegen. Mooie omgevingen kunnen snel worden gecreëerd door met brushes, voorwerpen, belichting en camerastandpunten in de weer te gaan, waarbij het ook mogelijk is om dit te doen terwijl je met je personage door de wereld loopt. In de game kunnen omgevingen tot wel vijf bij vijf kilometer worden gecreëerd, al komen er wel restricties op het aantal te plaatsen voorwerpen in deze omgevingen. Om dit op te lossen kunnen omgevingen aan elkaar gelinkt waardoor in combinatie met het simpele programmeren de mogelijkheden echt oneindig lijken te worden.

In je eigen game acteren
Voor de tussenfilmpjes lijkt vooral Kinect voor Xbox One tot zijn recht te gaan komen. Het tovert namelijk zowaar je eigen huiskamer om in een motion-capture studio. Je bewegingen en uitspraken voor de camera worden direct geregistreerd en overgezet op een personage of vijand naar keuze waardoor je je ook op de tussenfilmpjes flink kunt uitleven. Omdat het ondanks al deze intuïtieve technieken toch flink wat tijd kan kosten om een game te creëren is er ook de ‘crossroads’-optie. Daarbij wordt door middel van keuzes (de soort game, de setting, et cetera) door de computer een spel voor je neergezet, waarna je zelf kunt gaan beginnen met aanpassen.



Conclusie
Door de oneindige mogelijkheden van de creatiemodus waarbij je ook nog eens zelf kunt kiezen hoe complex je het jezelf wilt maken, is Project Spark enorm veelbelovend. De vraag is nu hoe de singleplayer en het daadwerkelijk spelen van de gemaakte games eruit gaat zien. Daarnaast draait het verdienmodel van het spel om het kopen van uitbreidingen op de gratis versie dus het is te hopen dat deze gratis versie niet volledig uitgekleed is. De creator wist echter al zo te overtuigen dat zelfs zonder de antwoorden te weten op deze vragen we niet kunnen wachten om onze eigen games op te gaan zetten! Want de mogelijkheid om helemaal gratis onbeperkt games te creëren en van de community te downloaden is misschien wel het ultieme BudgetGaming.



Geplaatst door Wouter Versluijs op 24-08-2013
Aantal keer bekeken: 4620

Laatste reacties

avatar van Brepsel
Brepsel ( 194 ) 26-08-2013 11:42
Dit kan welleens de reden zijn waarom ik volgend jaar toch besluit nog een Xbox One te halen. Was wel een van de games waar ik na de e3 erg benieuwd naar ben geworden.